Svensk och finsk design

Arholma är en plats som finns belägen i Stockholms skärgård som i sin tur befinner sig i Östersjön, vattnet som skiljer Sverige och Finland åt. Trots vattnet finns det en mängd liknelser mellan de två nationerna och en utav dessa är det stora intresset för inredning och design som finns här. Bägge länderna har flera stora världskända märken som idag finns att finna i såväl nationella som internationella hem.

En möbel ifrån ett svensk designerhus som tagit klivet ut i den stora vida världen är stringhyllan. Förvaringsmöbeln har funnits sedan slutet utav 40-talet och var till en början ett bidrag i en tävling som Bonniers Folkbibliotek utlyste för att hitta en smidig förvaring till alla deras böcker. Kravet var att möbeln skulle kunna växa efter behov och med hjälp utav den på-byggbara designen blev Nisse och Kajsa Strinnings bidrag en vinnare som slutligen även hamnade i svenska hem. Du kan placera stringhyllor på en mängd olika platser i hemmet och även vid behov bygga ut hyllan utifrån dina förvaringsbehov. Idag har utbudet utav olika hyllplan och förvaringslösningar växt och man kan till exempel utrusta sin Stringhylla med krokar, vitrinskåp, utdragbara lådor och skåpluckor.

I Finland är varumärket Iittala någonting som idag går att finna runtom i hela världen. Bakom märket finns en mängd olika produkter tillverkade i glas och porslin som du kan använda för att duka ditt middagsbord eller dekorera ditt hem med. Varje design har fått sitt egna namn och flera utav dessa är mer kända än andra. En del kanske är svåra att känna igen vid namn, men någonting som man känner igen till utseendet. Till exempel ligger företaget bakom glasen Essence men den mer kantiga formen samt den kurviga vasen Alvar Aalto. Även glasmönstret Kastehelmi med sina bekanta prickar som finns på såväl ljuslyktor som skålar och fat är utav finsk design.