Fotboll i Finland

Fotboll är en sport som nästan är lika stor, var i världen man än befinner sig. Sporten har utövats sedan långt tillbaka i tiden och många människor delar ett stort intresse för idrotten. En anledning till att sporten har blivit så stor, kan vara att den kan utövas av alla olika typer av människor, är relativt billig och man kan spela redan från en mycket låg ålder. Att spela tillsammans i ett lag skapar en stark teamkänsla och många människor får vänner för livet genom att utöva sporten tillsammans.

I Finland, precis som i många andra länder, är sporten minst lika stor. Allt från barn till vuxna spelar och det finns många olika fotbollsklubbar att vända sig till. Ser man till de högre nivåerna av fotboll, så finner man även finska landslag, ett för damer och ett för herrar.

Det finska herrlandslaget har valt att kalla sig för berguvarna, Huuhkajat som det heter på finska. Tyvärr har Finland aldrig gått så långt att de har tagit sig igenom det europeiska kvalet och fått spelat i VM eller EM, men däremot har man sett att laget varit mycket aktivt i de fotbollsturneringar som olympiska spelen står för. Landet deltog för första gången under år 1912 och har sedan dess varit med 4 gånger.

Hur kommer det sig att Finland aldrig har tagit sig upp på en högre nivå? Svaret är egentligen väldigt enkelt och här handlar det inte om dåliga spelare på något sätt. Trots att sporten fortfarande ligger på plats nummer ett, så är fotboll ännu inte den största publiksporten. Man ska dock inte säga att laget inte har försökt, men än så länge har det inte sett ljust ut för Finland i samband med VM.

När det kommer till ligaspel är Veikkausliiga, eller Tipsligan som vi säger på svenska den högsta ligan inom sporten. Här deltar 12 lag och den som slutligen placerar sig högst upp i tabellen kvalificerar sig för internationellt spel i Champions League. Precis som det lag som vinner Allsvenskan får den finska klubben en plats i kvalet som inleder turneringen, där det gäller att man slår ut ett antal andra lag innan man når ett gruppspel.

Förhoppningsvis kommer Finland att synas mer och mer i samband med större typer av fotbollsmatcher. Finland deltog i kvalspelet till EM under 2016, vilket visar att de fortfarande lägger ner stort engagemang för att ta sig uppåt.